lauantai 6. lokakuuta 2018

Syysvärejä ja sitkeitä kukkijoita

Tänään tuli pitkästä aikaa sellainen olo että pitää päästä katselemaan pihaa kameran linssin läpi. Mikä lie syys- ja bloggailuväsymys vallannut mielen, iltaisin töiden jälkeen ei ole ollut enää virtaa mihinkään ylimääräiseen ja ajatuskin kuvaamisesta ja blogin kirjoittamisesta on tuntunut ylivoimaiselta.
Mutta tänään aurinko paistoi niin ihanasti että oli suorastaan pakko käydä tarkastamassa miltä pihalla näyttää. Ja näyttihän siellä, aivan huikeaa syysväritystä oli piha pullollaan.

Syyshortensiat ovat muuttuneet aivan mahtavan värisiksi, osa on vielä hempeän marjapuuron värisiä, osa jo muuttunet kuivakan ruskehtaviksi.


Koivuangervotkin ovat saaneet syysvärityksen, jostakin syystä en aikaisemmilta vuosilta muista ollenkaan yhtä räväkkää väriä näissä pensaissa. Toisaalta tuntuu että tänä syksynä on aivan käsittämättömän hienot värit puissa ja pensaissa.
Villiviini on myös vaihtanut väriä, kirjo on vihreästä oranssin kautta tummanpunaiseen. Kelpaa katsella.


Kaikki nurkat ovat hiukan rötväisen oloisia, en ole jaksanut tehdä minkäänlaista syyssiivousta puutarhassa. Haitanneeko tuo, olkoot sitten sillälailla ihanasti rempallaan. Viimeistään keväällä se hirveä puutarhahöperyys jälleen iskee ja kauhealla vimmalla pistetään paikkoja kuntoon :D
Niittysalvia kukkii edelleen, tosin aika vaatimattomasti. Toivottavasti jaksaa kukkia ensi vuonnakin.
Pallohortensia jaksaa kehitellä aina vain uusi palleroita. Täytynee käydä huomenna hakemassa maljakkoon vielä muutama parempikuntoinen kukinto.
Altaalla on meno hiljentynyt, ei näy pörriäisiä eikä öttiäisiä. Poimulehdet kukkivat uutta kierrosta, samoin kullero. Muutenkin kaikki on todelle rehevää edelleen, väri vain on eri kuin kesällä. Hämmentävää.
Niittypenkissä riittää väriä, kukkivia on vielä lähes yhtä paljon kuin niitä niskansa nyrjäyttäneitä ja pystyyn kuihtuneita.
Kesäkukat eivät ole antaneet syksylle periksi, vaan kukkivat sitkeästi ja pukkaavat uutta nuppuakin. En ole vielä raskinut vaihtaa niitä syysistutuksiin, tuntuu että kasvitkin ovat paahteisen kesän jälkeen nauttineet leppeistä syyssäistä. Ehkä teenkin sitten suoraan jouluistutukset...


Linnuille on jo valmisteltu talviapepaikkaa, tiedustelijoita on näkynyt ja toivottavasti sana kiirinyt että täällä on sitten ruokaa kun nälkä yllättää.


Toivottavasti aurinkoiset syyssäät jatkuvat, ainakin lämpöä luvattiin tulevaan viikkoon niin paljon että talvipalttoo saa jäädä kaappiin ja niskaan vetäistään kevyemmät vermeet :)
6 kommenttia:

 1. Ihanalle näyttää. Meillä aurinkopäivä käytettiin kukkasipulihommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, luinkin siitä. Teillä on ihana kukkakevät taas tiedossa. Minunkin piti niitä tulppaaneja istuttaa mutta... ehtii tuota vielä. Jos jaksaa.
   Ihania syyspäiviä Satu!

   Poista
 2. Todella kauniita näkymiä. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa kun miellyttää muidenkin kuin omaa silmää 😊

   Poista
 3. On niin upeaa syysväritystä. Tulee hieman sellainen japanilaisen puutarhankin fiilis. Kasvien mallit ja värit, jotenkin tukevat ajatusta. Tuo koivuangervo on syysilmeeltään värikkäämpi kuin olen tiennyt, villiviini on taas jokavuotinen ihastus, johon ei kyllästy koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanilainen puutarha taitaisi olla paljon säntillisemmin hoidettu, mutta ehkä tuossa jotain sen henkistä tosiaan on. Piha-allas sen varmaan tekee, ideoita haettaessa oli katselulistalla myös paljon japanilaisia puutarhoja 😊
   Tänä vuonna on kaikenkaikkiaan huikea syysväritys, pitää nauttia siitä niin kauan kuin se kestää.

   Poista