sunnuntai 12. elokuuta 2018

Ei se kesä vielä ole ohi!

Tänään on ollut sateisen harmaa päivä, pieni auringonpilkahdus sentään saatiin aamupäivän puolella. Pitkän lämpimän kesän jälkeen tuli sellainen syksyfiilis ja melkein hätä siitä että nytkö ne kasvitkin alkavat siirtymään syksytunnelmiin kun ilma viileni ihan kertaheitolla.
Vielä sentään löytyy kukkia pitkinpoikin puutarhaa, heleiden kesäkukkavärien joukkoon on saapunut kuitenkin syksyisempiäkin sävyjä. Kallionauhukset antavat parastaan ja syyssyrikkäkin jaksaa vielä kukkia kun ilmat muuttuivat suopeammiksi. Ei ihan niin nopeasti lakastu ja nuudu kukkaset.
Aika kulunut on jo tämä kallionauhuksella nautiskeleva neitoperhonen.

Päivänliljoissa riittää onneksi kukkia, osan nupuista pistelivät peurat poskeensa ennenkuin virittelin peurankarkoitusnauhat puutarha-aidan yläpuolelle.
Villiviini on kasvanut tänä kesänä aivan huikeisiin mittoihin. Pergola alkaa olla villiviinikatettu ja luumulaakson puolelle käydään nykyisin köynnösportista.
Pelargoniat ovat kukoistaneet tänä kesänä, ja uusi ihana tuttavuus kelloköynnös samoin. Kolmeen ruukkuun istutetut köynnökset ovat yhdistäneet voimansa ja meillä on aika mahtava kasvusto täynnä nuppuja ja kukkia.


Niittypenkin väri-ilottelu jatkuu. Ei voi kuin hämmästellä.
Niittypenkistä löytyy myös yksi auringonkukka, joka on hyvin todennäköisesti lähtöisin ihan linnunruokapussista. Joku pikkuinen lintunen on istahtanut omenapuun oksalle nauttimaan siementä joka onkin päätynyt kukkapenkkiin. 
Nämä omenapuut (lajike on Antonovka) eivät ole muumiotaudin riivaamia, ja toivottavasti pysyvät myös puhtaana siitä taudista. Olen yrittänyt kerätä nyt kaikki maahan tippuneet muumio-omput pois ettei tauti leviäisi muihin puihin. Aika näyttää miten käy.
Kiinanjaloangervo jatkaa kukintaansa, osa on jo loistonsa ehtoopuolella mutta osa ihanan värikkäässä kukassa.
Punatähkät eivät tänä vuonna kuki ollenkaan niin hienona kuin aiemmin, kaikki kukinnot ovat tällaisia puolikukkivia. Voi olla että siirrän ne jonnekin toisaalle kun tuossa penkissä olevat päivänliljat alkavat olla jakamiskuntoisia ja penkki pitää myllertää uuteen uskoon kuitenkin.
Itsekasvatetut samettikukat ovat jaksaneet ihastuttaa päivästä toiseen loistavalla kukinnollaan. Kasvilavalla ne toimivat sekä koristeina että hyötykasveina kun karkottelevat ei toivottuja tuholaisia.
Hortensiat antavat myös parastaan kukkarintamalla. Jälleen kerran. Pallohortensia kukkii niin reippaasti että olen surutta napsinut pallomaisia kukintoja maljakoihin.
Ja syyshortensia ei petä tänäkään vuonna. Pensasryhmä on täynnä kukkia, toivottavasti kukinta jatkuu pitkälle syksyyn.


Alkuun kaikki kukat olivat valkoisia, mutta parin viime viikon aikana ne ovat alkaneet muuttua vaaleanpunaisiksi. Eikä tarvittu mitään vippaskonsteja värin vaihtamiseen vaikka käytiinkin jo internetissä tutkiskelemassa millä eri aineksilla voi vaikuttaa kukkien väriin.
Ei se kesä ole vielä ohi vaikka helteet menikin. Nyt nautitaan näistä viileämmistä säistä ja siitä että pihalla jaksaa muutakin kuin ihmetellä. Ja koska palelu on pahasta kaivetaan villasukat esille. Ihan vain kaiken varalta ;)2 kommenttia:

  1. Kaunista! Ihana kelloköynnös. Omani ei kuki vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, on ihanaa kun puutarhassa on vielä katseltavaa yllinkyllin. Tuo kelloköynnös on tosiaan huikea, en ollut kuvista ymmärtänyt kuinka mahtavat ne kukat on :)

      Poista