sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Gluteenittomat munkit, nam!

Vapun lähestyessä sääkin muuttui sateiseksi joten pihapuuhastelut vaihtuivat munkinpaistamiseksi.
Mies löysi muutama vuosi sitten gluteenittomien munkkien reseptin, jossa yksi vinkki onnistumiseen oli vesihöyrynostatus uunissa. Reseptiä ei otettu talteen, mutta joka vuosi on kaivettu internetin syövereistä joku hyvältä vaikuttava gluteenittomien munkkien resepti ja maukkaita munkkeja on tullut kaikilla ohjeilla.

Taikina saa yleensäkin gluteenittomassa leivonnassa jäädä käsiin tarttuvaksi, silloin se jaksaa nousta ja tekeleistä tulee ilmavia ja kuohkeita.
Jauhotetulla alustalla pyöritettiin taikina pötköksi ja leikattiin sopiviksi paloiksi. Jauhotetuilla käsillä palleroiksi pyörittely ja sitten vielä jauhotetulla alustalla palleroon reikä keskelle (tungen aina sormen vain läpi ja pyöritän rinkulan isommaksi). 
Munkit laitettiin nousemaan 40 asteiseen uuniin jonka pohjalle asetettiin kattilallinen kiehuvan kuumaa vettä. Puolen tunnin kuluttua uunista tuli ulos kauniisti kohonneita paistovalmiita munkkirinkilöitä.

Parina viime vuonna paistamiseen on käytetty kookosrasvaa, se ei jätä pintaa rasvaiseksi ja munkkeja on mukavampi käsitellä (ja syödä). Valurautapata on tässä hommassa ihan must, rasva pysyy siinä sovpivan lämpöisenä paistamisen ajan. 
Kun munkit ovat kauniin ruskeita nostetaan ne talouspaperilla vuorattuun vuokaan hetkeksi huilaamaan ja sen jälkeen pyöyräytys sokerikulhossa. Voila, gluteenittomat munkit ovat valmiit ja maku on aivan yhtä hyvä kuin "tavallisissa" vehnäjauhomunkeissakin.
Munkinmakuista ja simasuista Vappua kaikille!

2 kommenttia: