sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Kukkia ruukuissa

Takana on kovin vauhdikas viikko ja blogikin sai olla ihan rauhassa. Hiukan ehdin touhujen lomassa miettimään mistä kaikesta haluaisin kertoa, ja kyllähän noita aiheita pulpahteli mieleen useampikin.


Olen jo aiemmin kertonut, että puutarhan rakentaminen ja hoitaminen ovat uusi aluevaltaus minulle. Aikaisemmin olen kasvatellut lähinnä kesäkukkasia vaihtelevalla menestyksellä. Useinmiten ne ovat olleet ihan onnistuneita kokeiluja, mitä nyt muutamana helteisempänä kesänä kukat ovat kärsineet kuivuudesta koska olen toivottoman huonomuistinen kastelun suhteen. Hengissä ovat kuitenkin sinnitelleet ja aina heränneet uudelleen kukkimaan kun olen ryhdistäytynut vedenkannossa.
Ensimmäisenä keväänämme uudessa kodissa halusin paljon väriä, piha oli vielä aika vaatimaton istutusten suhteen. Entuudestaan tuttu Verbena eli rautayrtti muutti meille punaisessa muodossa. Minulla on ollut sitä myös violettina, ja molemmat värit ovat olleet kestävia kukkijoita. 
Nytkin kukat kukkivat kauniisti, Mies huolehti kasvien lannoittamisesta kasteluveden joukkoon laitettavalla lannoitteella. Minä en ollut moista koskaan tehnyt ja nytkin tyydyin lähinnä kastelemaan kukkasia jos satuin muistamaan ja nypin kuihtuneita kukintoja pois.


Soveliaita ruukkujen paikkoja olisi ollut useampikin mutta olen yrittänyt hillitä itseni ja pitäytyä kohtuudessa. Kukkarolle käy se jos kovin intoutuu istutuspuuhissa.
Ikkunan alla rehotti vaaleanpunainen riippapelargonia. Siinä on toinen helppohoitoinen kukka joka pärjäisi varmaan saharassakin jos saisi silloin tällöin tilkan vettä.
Naapuriniityltä keräsin kesäkukkia ja heiniä ruukkuihin, niistä sai ihanan herkkiä ja silti todella runsaita kimppuja.
Toisena kesänä päätin laittaa mustasilmäsusannaa, ostin valmiit kolmen taimen potit jotka istutin heti toukokuun lopulla ulos. Virittelin pajurangoista tukikepit ja kiinnitin harsot keppeihin. Aamulla harsot avattiin ja yöksi taas laitettiin kiinni. Susannat selvisivät kevään yöpakkasista ja palkitsivat kesällä meidät mahtavalla kasvulla ja kukinnalla.
Tukikeppeinä toimivat pajut olivat ihan kamalan näköisiä, mutta laiskuuttani en jaksanut uusiakaan hakea ja mitään muovisia kepakoita en halunnut ruukkuihin. Onneksi susannat kasvoivat kesän myötä mahtaviksi pilareiksi ja keppien kamaluus peittyi kasvillisuuden sekaan. 
Koska susannat olivat olleet edelliskesänä niin hienoja halusin niitä uudelleen samaan paikkaan. Ne antoivat hauskalla tavalla rytmiä pihaan ja toimivat myös tilanjakajina ylä- ja alapihalle.
Olin heittänyt edellisvuotiset pajukepakot pois, ja keksin tehdä harjateräksestä uudet. Mies katkoi ne sopivan mittaisiksi ja virittelin ne nippusiteillä yläpäästä kiinni toisiinsa. Ai että olivat hienon ja ryhdikkään näköisiä. 


Pienempiin astioihin olin  kylvänyt krassia, ja ne kukkivat loistavan värisinä kunnes nokkosperhosen toukat löysivät ne ja söivät suihinsa. Kannoin kukanraadot naapuriniitylle, toivottavasti toukat löysivät sieltä lisää ruokaa ja meillä lentelee ensi kesänä mahtava nokkosperhosten parvi.
Lilaan vivahtavat pinkit pelargoniat ovat ihan suosikkejani kesäkukkien joukossa. Niiden loiste on vertaansa vailla tuolla pihalla jopa pilvisenä päivänä. Nämä yksilöt yritän talvettaa, saa nähdä miten tässä käy. Koskaan en ole vielä onnistunut, mutta yritys jatkuu.


Tässä vielä kuva toissakesältä, silloin susannat kasvoivat kippurakeppien ympärillä ja ikkunan alla kukkivat valkoiset pelargoniat. 
Lasitetulle terassille olen laittanut myös kesäkukkia, siellä täytyy muistaa olla erityisen huolellinen kastelun kanssa. Lämpötila kipuaa jo keväällä aurinkoisina päivinä hellelukemiin ja kesällä on pidettävä välillä verhoja edessä ja ovia raollaan. Ensimmäisenä kesänä ripustin etelänpuolen ikkunoiden eteen yrttejä amppeleissa. Eivät roikkuneet siinä kauaa... 


Tämä nurkkaus on terassin varjoisalla seinustalla, joten kiikutin miljoonakellon tuomaan sinne väriä. Sinkkiämpäriin kävin hakemassa tuoksuvat piharyreenin oksat. 
Kesäkukat ovat jo aikaa sitten kohdanneet loppunsa ja kukkaruukut on viety varastoon odottamaan ensi kevättä. Sisäänkäynnille sentään jätin ruukut ja laitoin niihin "talvikukat".
Mukavaa tulevaa viikkoa itse kullekin. Toivottavasti saamme auringonpaistetta, mutta sateen sattuessa mennään sateessa :)

2 kommenttia:

 1. Kaunista teillä! Näin harmaana vuodenaikana on ihan mahtavaa katsella värejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit lukemaan blogia ja mukava kuulla että pidät näkemästäsi. Kuvat on otettu lähinnä kännykän kameralla ennenkuin aloin opettelemaan järkkärit käyttöä, mutta saa noista nytkin jotain selvää...
   Talvella on kiva kahlata kesäkuvia läpi, ja kunhan joulu on juhlittu niin puutarhasuunnitelmat alkavat kehkeytyä taatusti mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa :)

   Poista