sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Purkitettua hilloa ja muuta syksyn satoa

Pihamaa on valmisteltu talvea varten (melkein...) ja nyt onkin hyvä aika muistella satoa joka tänä syksynä kerättiin. 


Omenapuita pihallamme on viisi kappaletta. Yksi vanha ja neljä nuorukaista. Tämän vuoden sato jäi laihaksi viime vuoteen verrattuna, mutta kyllä niistä tämänvuotisistakin omenoista useampi purkillinen hilloa keiteltiin. Vanha puu oli tänä vuonna saita, kaksi nuorta kasvatti vain oksiaan ja kaksi antoi kokoonsa nähden runsaasti satoa, toistakymmentä omppua kumpikin. 


Etualalla kurkisteleva marjapihlaja on uusi tuttavuus joka muutti meille tänä vuonna. Marjoja saatiin noinkin pienestä puusta oikein mukavasti. Myös marja-aroniat antoivat satoa ensimmäistä kertaa istutuksen jälkeen, niistä ja marjapihlajan marjoista keiteltiin makoisaa hilloa. 
Metsässä kuljemme ympäri vuoden ja syksyllä tietysti korien ja pussukoiden kanssa. Ihan vain siltä varalta jos sattuu jotain saalista löytymään... ja toistaiseksi on löytynyt :)
Hyötypuutarhaan laitoin ensimmäistä kertaa muutaman ruusupavun taimen, ja se palkitsi satoisuudellaan. Valkosipulipapvut ovat olleet tämän vuoden hittituote keittiössämme. 
Kesäkurpitsaa on grillattu ja keitetty hilloksi. Minttua kuivasin, talven pakkasilla siitä on sitten mukava haudutella teetä. 
Linnut söivät mansikat ja yöperhosen toukat raparperit. Ne pitäisikin siirtää ensi vuodeksi toisaalle etteivät naapuriniityllä viihtyvät yökköset menisi munimaan niihin. Kotiloita on ollut paikoin riesaksi asti, mutta tänä vuonna kasvilava sai olla aika rauhassa. Mahtaako noilla samettikukilla olla osuutta asiaan?
Tässä osa syksyn sadosta ennen kellariin siirtämistä. Oliko sinun syksysi satoisa?

2 kommenttia:

  1. Onpa kaunis kasvilava! Hienon sadon olette saaneet! Minä kasvatin nyt ensimmäistä kertaa kasvatuslaatikoissa ja innostuin hyötykasvipuolesta ihan eri tavalla kuin ennen. Hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mies onnistui kasvilavan toteutuksessa paremmin kuin hyvin. Yhdessä sitä ideoitiin, ja nuo aidat tulivat kuvioon vasta myöhemmin kun perheeseen muutti vilkas pieni koirapoika :)

      Poista