tiistai 8. toukokuuta 2018

Ei ehdi kukkapenkistä edes bloggaamaan :)

Hiukan on tullut taukoa blogin päivitykseen, ei ehdi kun pitää pyllöttää kukkapenkeissä. Ja kuoria nurmea. Ja kärrätä multaa. Ja nauttia elämästä! Työnteko haittaa harrastusta aika paljon, mietinkin josko ensi vuonna ottaisi kesäloman toukokuussa... :D
Pihalle on rakentunut pari uutta perennapenkkiä, toinen niistä on Kumpula ja Kivikko yhdistyneinä. Toisen nimeksi tuli Niittypenkki, sillä sinne on kylvetty useampi pussillinen niittykukkien siemeniä sekä monivuotisten kukkien siemeniä. Lisäksi allaspenkki on myllätty kokonaan uuteen uskoon sen hiivatin viiruhelpiepisodin takia.


21.4.2018. Vasemmalla hämiskeinun alla on Kivikon ja Kumpulan alku. Oikealle on rajattu Niittypenkkiä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, vesiletkulla on hyvä tehdä penkin rajaukset. Näin saa hiukan käsitystä siitä millainen penkistä tulee. Tämä helpottaa myös mittaamista ja istutussuunnitelman tekemistä. Kyllä vain. Tein sellaisen. Tai itseasiassa ainakin neljä eri versiota. Vaikea valita mitä istuttaisi kun maailma on ihania perennoja täynnä.


Tämä kuva on otetu 28.4.2018. Hyvällä mallilla on jo penkin rakentaminen.

Mies ystävällisesti roudasi kivet paikanpäälle sekä rakenteli niistä Kivikon aihion. Minä aloitin helpommalla, heitin pohjalle pari sanomalehteä ja tein turveharkoista Kumpulan pohjan. Sen jälkeen kuorin muualta penkin pohjasta nurmen pois, möyhensin maan ja kärräsin kärrykaupalla multaa penkin pohjaksi.
Olin aamupäivällä ollut tallilla, en malttanut edes ratsastushousuja vaihtaa työhousuihin vaan aloin heti hommiin. Välillä piti nauttia kevätauringon säteistä Severin kanssa riippumatossa, kauaa ei kuitenkaan maltettu huilia vaan hommat jatkui lapion ja kottikärryn kanssa. 
Penkkiin ei aluksi ollut laittaa muuta kuin orvokkeja. Kesäkukkien lisäksi siirsin tumman sarviorvokin  Kulmapenkistä ja  jättipoimulehdet otin omasta allaspenkistä. Jaoin isommat puskat ja istutin penkkiin, hyvin ovat lähteneet kasvuun tässäkin.

Taustalle istutin kiinanjaloangervoa, pitäisi olla hyvä perhoskasvi. Oikealle orvokkien taa (kuvan ulkopuolelle) istutin muutaman lehtosalvian, jonka myös pitäisi olla hyvä perhoskasvi. Toivottavasti pärjäävät tuossa, pitää muistaa talvisuojata.
Kivikkoon olen laittanut pari sininataa, jotka eivät viihtyneet Via Dolorosan penkissä. Toivottavasti tässä olisi mieluisampi paikka. Mehitähdistä tein kivien väliin pieniä ryhmiä, ne saavat levitä ja valloitaa alaa juuri niin paljon kuin haluavat. 


8.5.2018. Kivikko alkaa saamaan asukkaita. 

Tänään kelpasi puutarhahörhön nautiskella työnsä tuloksista. Keli helli meitä etelän asukkeja, työasuna oli vielä alkuillastakin toppi ja shortsit. Ja huomenna nautiskelu jatkuu!


8.5.2018. Ilma on kuin morsian

Miten sinä nautit puutarhastasi? Mylläätkö sen joka vuosi uuteen uskoon vai nautiskeletko valmiista puutarhasta?

6 kommenttia:

 1. Onpas siellä hienot aikaansaannokset! Löysin blogisi muutama viikko sitten ja täytyy kyllä sanoa, että olen inspiroitunut siitä ihan valtavasti. Monia uusia kukkapenkkisuunnitelmia on mielessä hautumassa : ) Kiitokset siis jo tässä vaiheessa inspiraatiosta! (Liityin lukijaksikin, mutta jouduin laittamaan sen piilotetuksi, kun blogger päätti että haluan alkaa seuraamaan tyttönimelläni, siis pelkällä sukunimellä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja kiva kuulla että tämä päiväkirjan tapainen toimii inspiraationkin lähteenä. Ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi :)
   Minä olen ollut puutarhahörhö vasta muutaman vuoden, ja hulluus senkun pahenee. Toisaalta, pitäähän ihmisellä jotain paheita olla ;)
   Eräs hulluuden muoto on se että aloin tehdä jopa piirrustuksia vihkoon pihan eri alueista ja kasveista. En olisi ikinä uskonut jos joku olisi sanonut 10 vuotta sitten että tällaisia puuhastelen. Mutta hauskaa tämä on!

   Poista
 2. Hurmaavat kevään orvokit ja pihapuuhia!
  Minä istutan vain uudet kesäkukat talven jälkeen ruukkuihin ja siirrän vanhat pelargoniat ja laventelit ruukuista kukkapenkkiin rehottamaan. Kasvavat talven aikana liian isoiksi ruukkuihin.
  Pian pitääkin vaihtaa pelargoniat mehikasveihin etteivät paahdu lopullisesti kesän auringossa näillä leveysasteilla.

  Kivikkopuutarhaa on mukava tehdä ja istutella kivoja kivikkokasveja!
  Minäkin kokeilen selviääkö Lewisia meidän kesän kuumuuden. Nyt kukii niin hienosti!

  Lempeitä toukokuun tuulia täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla orvokeilla saa mukavasti väriä ja loistetta muuten vielä aika värittömiin penkkeihin. Hauska ajatus tuo pelargonioitten istutus penkkeihin, ei muuten olisi tullut mieleenkään. Aina vain kesäkukkalaatikoihin olen laittanut. Sain talvetettuja muutaman pelaakuun ja aloinkin nyt heti miettimään josko laittaisin ne altaanvieruspenkin tyhjään kohtaan kasvamaan... :)
   Mukavia kevätpäiviä sinne etelän lämpöön tääältä pohjoisen lämmöstä!

   Poista
 3. Ihanan näköistä siellä pihalla:) Minulla on talo vasta valmistunut ja pihatyöt käynnistyy joten piha menee uusiksi ja sitä myötä kaikki on vielä sekaisin. Vanha kukkapenkki pitää siirtää uuteen paikkaan jne... Hommaa piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kunnolla sitten puhaltelevat muutoksen tuulet. Tietää siis puuhakasta kevättä ja kesää sinulle.
   Mukavia puutarhapäiviä siis :)

   Poista